1.kép

Mázli is kell a sikeres kuttyogatáshoz

Tíz éves kora óta horgászik, de még soha nem fogott ilyen nagyméretû halat.

Tizenegy harcsát köztük egy 30-35 kilogrammosra becsült példányt fogott (1.kép) keddre virradóra A Látóképi tavon a debreceni Winke Zoltán, az éjszakai harcsafogó verseny abszolút gyõztese.
A legnagyobb zsákmány súlyát a kedd reggeli méréskor
becsléssel volt kénytelen megállapítani a zsûri: a mérleg
ugyanis elégtelennek bizonyúlt, egyszerûen kinyúlt a súly
alatt. Winke Zoltán, a debreceni Fáklya Horgászegyesület
tagja, aki foglalkozására nézve könyvelõ, már hétfõn este,
alig egy órával a verseny kezdete után megfogta a maga
kapitális harcsáját. Egyedül bírkózott meg vele és emelte
ki a vizbõl a csónakba. Két másik valamivel kisebb súlyú
harcsáját azonban már a barátja, Horváth Zoltán
segítségével szelídítette meg. A gyõztes aki tehát csónakból
horgászott ( nem úgy, mint a többség, amely a kényelmesebb
módszert választva partról próbálkozott és nem járt sok
eredménnyel) tízesztendõs kora óta látogatja a horgászvizeket.
Azt mondja náluk tradició a horgászat. Leggyakrabban a Tiszán.
A Keleti fõcsatornán és kavicsbányatavakon kuttyogtat, de a hétfõihez hasonló nagy halat méd nem fogott. Igaz ilyen szervezéssel sem volt még alkalma találkozni-osztotta meg a dicsõséget a verseny szervezõivel, illetve barátaival, Horváth Zoltánnal és Takács Lajossal akinek a csónakot köszönhette. Õket részesítette a pompás zsákmányból is: az egyik nagy harcsa a tizenegybõl- mint mondta-konyhára kerül, a másikat Horváth Zoltán kapta, a legnagyobb pedig a verseny elõtti megállapodás értelmében felerészt a csónak gazdájáé, Takács Lajosé lett. A nagy fogás jegyzõkönyvébe kívánkozik, hogy a gyõztes által használt botok egyike hatvanas damillal, másika harmincötös fonott damillal volt felszerelve, csaliként pedig pióca szolgált a horgon. A jó készséghez persze szükség van arra a sok tapasztalatra is amelyeket a nála öregebbektõl leshet, tanulhat el az ember. És szükség van szerencsére. Ehhez mázli kell- mondta Winke Zoltánnal is sokat tapasztalt ember szerénysége, amikor a versenybe benevezett horgászok érdeklõdése közepette odahordták a zsákmányt a méréshez.
A végeredmény kihírdetésekor Szabó Erno, a megyei halászati fõfelügyelõ és Veres Ferenc, a megyei horgászszövetség ügyvezetõ elnöke adták át a szövetség által felajánlott díszes kupát a legnagyobb halat zsákmányoló horgásznak. Azt a három horgászt, aki súlyra a legtöbb halat fogták, a kiírásnak megfelelõen oklevéllel jutalmazták. Az elsõ helyen Winkw Zoltán ( 62,350 gramm), a másodikon Katona Zoltán, a Petõfi-horgászegyesület tagja (3850 gramm) a harmadikon Horváth Zoltán a Fáklya Horgászegyesület tagja (3500 gramm) végzett

Képek a Látóképi-tóról, és az aznapi terítékrõl.


Winkle Zoltán


Látókép 2001.06.21.