Pisztrángsügér ( Micropterus salmoides )

 Külföldön az áttételes orsóhoz készült rövid, revolverfogantyús botokkal pergetnek fekete sügérre. A hazai céloknak azonban tökéletesen megfelel a 2,10-2,40 m-es könnyû, de mégis acélosan erõs, a 15-30 g dobó tömeghez alkalmas pergetõbot. A közepesnél nem nagyobb peremfutó orsó 0,25 mm-es, akadós terepen 0,30 mm-es zsinórral.
A mûcsalivezetéskor figyelembe kell venni, hogy halunk - a már ismertetettek szerint - különbözõ napszakokban más-más vízrétegben tartózkodik.
A wobblerek közül egy speciális felszíni és egy mély járatú, továbbá egy léggyel kombinált mûcsalit mutatunk be. A víz felszínén használatos, ún. "popping wobbler" balsafából készül. A fejrésze terelõlemez nélkül, homorúan van kiképezve, s húzásra bugyborékoló hangot hallatva tolja maga elõtt a vizet. A "popping wobbler"-t váltakozó sebességû bevontatás mellett a botvég enyhe emelgetésével késztethetjük a "legfogósabb" mozgásra.
A mély járatú wobblerek elsõsorban napközben vagy a túlmelegedett vízben hozzák meg a kívánt eredményt. Készülnek önsúlyos kivitelben, amikor a bot emelésével-süllyesztésével idézhetjük elõ a mûcsali élethû mozgását. A másik változatnál a merülést a szokatlanul hosszú, a test hossztengelyéhez viszonyítva hegyesszögben rögzített terelõlemez teszi lehetõvé. Folyamatosan vontatva - a sárkány-elv szerint - több méteres mélységbe is leküldhetõ, majd elengedve, felhajtóerejénél fogva ismét a felszínre emelkedik.
A léggyel kombinált wobblerek könnyebbek az említett felszíni és mély járatú mûcsaliknál, de nehezebbek a mûlegyeknél, ezért elég jól lehet velük dobni. A wobbler teste 10-15 mm hosszú; az anyagába dolgozott egyágú horgon mûlégyszerû tolluszályt visel. Az uszályt szarvas- vagy kecskeszõrcsokrokból pamacsszerûen kötik az egyágú horogra. A wobbler festésekor elkerülik a túl vad fantáziaszíneket; a világos- vagy sötétzöld, továbbá a barnás alapszínezet mellett a fehér vagy a sárga hasúak váltak be a legjobban.
A fekete sügér jól ugrik a körforgó, illetve a támolygó villantóra is. Legalkalmasabbak a kisebb körforgó, illetve támolygó villantók. Ha erõsen benõtt terepen horgászunk, nélkülözhetetlenek a bokorugró mûcsalik.

Méretkorlátozás
30 cm
Tilalmi idõ
-