![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Halfej preparálása |
Hat-hét évvel ezelõtt fogtam egy 8kg-os csukát
a Tisza tavon. Mivel ez akkor a legnagyobb fogott csukáim között
volt, érthetõ, hogy meg akartam tartani a trófeáját.
Körbetelefonáltam egy pár preparátort. Iszonyat
milyen összegeket kértek volna el azért az egy fejért.
Kutakodtam régi ujságok között nem-e találok
valamit a házi kikészítésrõl. Sikerrel
jártam és azóta saját magam készítem
ki a falfejeket.
Elõsször is szükséges hozzá egy mûanyag
vödör amibe belefér az adott hal feje. A vödörr
aljára én egy tekercs szilviát (a háziasszonyok
barátnõjét) összegyûrve teszek. Ez azért
szükséges mert felszívja a kelettkezet nedvességet.
Ezutám kb félig öntök bele konyhasót. Majd
beleteszem a halfejet, és teljesen elborítom a sóval.
Másfél-két hét múlva leszedem róla
a sót (én erre egy elhasznált fogkefét használok).
Alaposan víz
segítségével megtisztítom a fejet. Ekkor már,
szükséges azokat a beállításokat eszközölni
amelyek végleges álapotba hozzák a trófeát.
Én erre hurakapálcikát használok. Kifeszítem
a fejet amennyire csak lehet és kipöckölöm a pálcikával.
Miután eszközöltük ezeket a beállításokat,
újabb két hétre visszakerül a sóba. A két
hét letelte után úja megtisztítom, alaposan
ne maradjon rajta fehér folt ( a só hatása). Ezután
egy olyan helyet választok száradásra ahol elég
levegõmozgás van. Jó huzatos helyre rakjuk. Két-három
hét múlva már kész is a trófea. Teljesen
kiszáradt. Még egy utolsó alkalommal megtisztítom
és már csak a lakkozás marad hátra.
Ugyanezzel az eljárással készíthetünk ki
teljes egész halat. A belsõségeket kidobáljuk,
minden további eljárás azonban azonos.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |