Lékhorgászat

A lékhorgászat fõként az északi országokban dívik, de hazánkban is voltak olyan jeges évek, amikor lékhorgászni jártunk. E cikkben felelevenítjük azokat a fontos tudnivalókat, amelyek a horgász biztonságát, egészségét védik és sort kerítünk a jéghorgászat mesterségbeli kérdéseire is.

Milyen jégre léphetünk?

Elõször tisztázzuk a legfontosabbat: lékhorgászatra csak egészséges ember vállalkozzék! A folyóvíz jegén sosem szabad tartózkodni hiszen nem tudni: az áramlatok, a sodrás hol gyengíti el a jeget, esetleg helyenként csak néhány centi a jég vastagsága. Állóvízen, holtágon akkor járhatunk biztonságosan, ha annak jege legalább 10 cm vastag. Errol az ismert sekélyvízû partszegélyen vágott próbaléknél gyõzõdhetünk meg.
Tájékoztat a jég színe is. Jól jegyezzük meg: csak a tiszta fehér jég a biztonságos. Óvakodjnnk a következo helyektõl: ahol ismert befolyó van; víz alatti forrásról tudunk; a jégben apró buborékokat látunk; a jég színe váltakozó, benne sötétebb foltokat látunk; a jégen kivágott jégdarabot, önálló nádszálat, faágat, esetleg más jelzést találunk, mutatva, itt korábban léket vágtak. E helyeket jó 10 méterrel kerüljük el.
A jég hangja is árulkodik. A,jégvágó baltával, vagy farúddal a fehér jeget kopogtassuk meg, majd haladás közben ezt néhány lépésenként istmételjük. Változó hangzás esetén fokozott óvatossággal haladjunk. Ugyanez vonatkozik a hóval takart területre is: nem látjuk a hó mit takar.
A biztonság kedvéért legalább másodmagunkkal menjünk csak jégre. A csoport tagjai 8-10 méteres távolságban kövessék egymást, nehogy egyszerre szakadjanak be, mert akkor oda a segítõtárs is. Ajánlatos olyan hosszú, eros kötelet kötni a derekunkra, melynek 8-10 méteres darabját húzzuk magunk után a jégen ez lehet a mentökötelünk! Jó ha 3-4 méter hosszú rudat viszünk magunkkal, ez a beszakadásnál, a mentésnél is jól jön. Alkalmas lehet e célra a síléc is, sõt a havas jégen ezzel biztonságosabban közlekedhetünk, mert a terhelés nagyabb felületen oszlik el.
Bár épeszu ember ilyet nem csinál, mégis elofordult már nem egy esetben: gépkocsival mentek a jégre! A szerencsésebbjének csak a kocsiját emeltek ki a jég alól, a pechesebbjét, õt magát is.
A köd nagyon veszélyes. Azt hinnénk, ez csak nagy vizfelületeken okoz gondot. Magam tapasztaltam a Ráckevei Duna mintegy 220 méter széles szakaszán, hogy egy öreg szigetlakó - aki egész életét a vízen töltötte- a ködben jó órát bolyongott a Duna jegén, míg kiabálása nyomán jó sokára partra segítették. Képzeljük el, mi történik ha valaki a Balatonon, vagy más nagy vízen a ködben eltéved. A tapasztalt jégenjárók egy kisebb zsáknyi törmeléket visznek magukkal - lehet ez nád, szalma, széna darabja - és bevezeto útjukat ezzel jelölik meg - számítva a ködben való visszatérésre.

Hogyan öltözködjünk?

Egy szóval: rétegesen. Amennyiben hosszabb utat kell megtenni a jármutõl a horgászhelyig, akkor egy réteget feltéklenül vegyünk le és helyezzük a háfizsákba. Mire célba érünk jól kimelegedünk, s ha nincs mit felvenni, biztos a megfázás. Ugyanígy járunk a szörmekucsmával, amit csak a horgászhelyen szoba felvenni. A lábbelink feltétlenül vízálló és bõ legyen, legalább egy meleg zokni még elférje benne. A horgászatnál a hideg ellen ajánlatos ruhába burkolni a cipõt. Ez amellett még
biztonságosabbá is teszi a jégen járást, nem csuszik úgy mint a bor vagy a muanyag, és nem kopog!
Hasznos kiegészíto a jégpatkó. Egy igen vékony vaslemez 5x 15 centis darabját kell a talp alá tenni, ezt a két oldalán az orr irányába felhajtani és a felhajtott részbe fúrt félcentis lyukakon keresztül lehet a lábbelire rögzíteni. A csúszást a talprészbe belülrul ütött lyukak kiálló sorja akadályozza meg!

A lékvágáshoz érteni kell

A lékvágás - baltával - külön mesterség. Ajánlatos ezt hozzáérto horgásznál megtanulni és begyakorolni. A kezdo már az elso léknél csuromvizes lehet a rosszul át ütött jég alól sugárban
feltörõ víztol.
A lék kiszemelt helyén :,ajánlatos a havat elsöpörni - lássuk, milyen helyen kezdünk hozzá. A legkényelmesebb és a legjobb a jégfúró hasznúlata. Kis fáradsággal, gyorsan kivágja a dugót és a léknek még éle sem marad, ami a zsinórt esetleg elvághatná. Léknek egy 20 centis átméroju lyuk elegendo, azon a halak kicsúsztathatók. Horgászonként több léket vágjunk, békés halra is jobb két-három helyen próbálkozni, ha az elso nem jön be. A lékek egymástól kb. 10 méterre lehetnek.
Mivel a lékek elkészülte után a kapást ki kell vámi és az etetés is csak ritkán hoz gyors eredményt, a hideg ellen védekezni kell. A legjobb megoldás a mozgás, de toporással még senki sem fogott halat. A meleg lábbeliben csendben járkálhatunk, de a békés halfogásnál a lék mellett kell maradni. Nagyon jól jön egy nádköteg vagy az elorelátó horgász nagy muanyag zacskója, melyben kisebb köteg régi újság lapul. Mindkét megoldás jól szigeteli a hideget a talpunk alatt.
Feltétlenül vigyünk magunkkal nagyobb termoszban forró teát. A forralt bor vagy más szeszes ital nem való a jégre. Ez ugyan eloször felmelegít - de késobb ellentétes a hatása-és ha egy ittas ember a jégen, ködben eltéved, csak nagyon szerencsés esetben ússza meg egészségesen a kalandot, akár a életével is fizethet érte.
Óvakodjunk a jégen a tuzrakástól. Nem attól kell tartani hogy a jég elolvad, hanem a tuz rianást okozhat. Elofordulhat, hogy a jég pont alattunk reped meg!
A hideg elleni védekezés új módja a mostanában piacra került termotasak, mely egy pattintással kb. 50 fokos meleget varázsol a belsejében.

Ha valaki beszakadna

Amennyiben betartjuk egymástól a biztonságos távolságot, rajtunk a kötél, velünk a rúd - tudunk segíteni. Fontos, hogy beszakadt társunkat gyorsan kihúzzuk, mielött teste erosen lehulne - ugyanis ez jelenti a legnagyobb veszélyt. A kiemelt embert azonnal meztelenre kell vetküztetni, testét szárazra törülni, dörzsölni. száraz ruhába bújtatni -ezért fontos a tartalékruha és feltétlenül intenzív mozgásra kell kényszeríteni. Ilyenkor az elveszett meleg pótlására megkockáztatható a tûzrakás, itathatunk a kimentettel szeszes italt, és mielobb meleg helyre kell vinni, szükség esetén orvosi segítséghez kell juttatni. Egyet nem szabad csinálni: a dolgot félvállról véve, vizes ruhában maradni. Ez kész öngyilkosság!

Felszerelésünk

A lékhorgászat igen egyszerû felszerelést igényel. Itt nincs szükség kiváló botokra, nagyszerû orsókra, ezek könnyen odafagyhatnak a jéghez, megsérülhetnek.
Megfelel egy rövid, akár úttörõ bot, azon tárolóorsó, hiszen komoly fárasztásra nem számíthatunk.
Néhány tanács. A készséget óvatosan engedjük le a léken, a csali kerüljön pontosan a lék alá. A botot támasszuk fel, hogy a zsinór ne érjen a jéghez, mert odafagyhat, a legjobb ha a spicce pontosan a lék fölött van. Ha fárasztásra kerül sor a bot spiccét dugjuk a víz alá, így a lék széle nem tehet kárt a vékony zsinórban.

A horgászat után

A legfontosabb teendönk a lékek megjelölése, ennek elmulasztása súlyos balesetet eredményezhet, s büntetojogi felelõsségrevonás is követheti. A legjobb, ha egy nádszálat vagy ágdarabot arra kötött papírral vagy ronggyal fagyasszunk a lék vizébe, figyelmeztetve az utánunk arra járókat a veszélyre. A kiemelt jégdarabot is a lék mellé fagyaszthatjuk. A szeles idõre is számítva jó megoldás, ha a kihelyezni szánt jelzõt elõbb a vízbe mártjuk, így biztosan odafagy, és a szél sem tudja elsodorni.